Ce este de fapt această afecțiune deosebit de gravă, denumită boala parodontală?

Trebuie să știți că aceasta este o afecțiune cronică, care poate apărea la orice vârstă dar mai ales după vârsta de 35 de ani și este determinată de componența plăcii bacteriene.

Practic un anumit tip de bacterii atacă extrem de agresiv osul alveolar și gingia determinând pierderea dinților într-un mod accelerat.

Ce este parodonțiul?

Acesta este un întreg sistem format din cementul radicular, cel care acoperă rădăcina dentară, ligamentul parodontal cel care prinde dintele de osul pe care îl înconjoară, ligamente care țin dintele în arcadă și care ne ajută la masticație, osul alveolar și gingia.

Ce determină declanșarea acestei boli teribile?

Un element important este fumatul și stresul, un stil de viață alert și o alimentație nesănătoasă, adică factorii general-sistemici(nutriția neadecvată și bolile psihosomatice)

Factorii locali cauzatori sunt: placa bacteriană.

Factorii favorizanți sunt: tartrul dentar, trauma ocluzală, cariile dentare, edentația,  anomaliile dento-maxilare, parafuncții, obiceiuri vicioase, factorii iatrogenici.

Care sunt primele semne ale bolii?

Aceasta este o boală cronică iar primele semne sunt greu de sesizat, mai ales dacă nu aveți programate vizite periodice la stomatolog.

Parodontoza are și o variantă agresivă, când pacientul suferă de dureri mai ales în consumul anumitor băuturi și alimente, dar în general boala este cronică și primele semne sunt cele de sângerare gingivală. Atenție, la fumători această sângerare poate să lipsească, din cauza vascularizării scăzute, ceea ce va duce la o agravare accentuată în fază critică a bolii.

Ținem să precizăm că această boală poate apărea și din cauze genetice. Dacă am avut în familie o rudă care și-a pierdut dinții, această afecțiune se poate transmite și genetic. Tocmai din acest motiv dacă știm că am avut in familie o astfel de persoană, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru noi.

Este parodontoza transmisibilă?

Da s-a dovedit științific că această afecțiune se poate transmite între soți sau parteneri iar dacă nu este tratată la timp, cauzează și alte boli în organism, ce nu țin doar de dantură.

Practic această afecțiune parodontală netratată, declanșează o reacție negativă în lanț, pentru întreg organismul contaminat.

Cum putem preveni această boală.

Cea mai importantă metodă de prevenire este igiena orală, aceasta trebuie să devină de importanță maximă în viața noastră. Doar prin aceasta putem elimina bacteriile și să ne păstrăm dinții sănătoși.

Ce trebuie să facem când ni se pune acest diagnostic?

Este foarte importantă vizita la stomatolog, fiind singurul care poate pune un diagnostic corect și să  ia măsuri urgente in stoparea și tratarea bolii.

Tratamentul începe cu diagnosticul, cu radiografii, analize medicale și se stabilește planul de tratament. Acest plan de tratament reduce instant placa bacteriană, în așa fel încât organismul are o șansă să se refacă.

Curățarea se poate face fie prin chiuretaje clasice, de curățire în profunzime între gingie și dinte cu scopul de îndepărtare a pungii, fie prin tratamentul cel mai inovator și eficient, anume laserul.

Noi, cei de la Deos Dental aplicăm metoda de tratare prin folosirea laserului.

LiteTouch aduce o adevărată revoluție tehnologică în stomatologia convențională, prin multivalență și ultraeficiență în tratarea țesuturilor dure și moi, fiind un instrument intuitiv și ușor de utilizat, care oferă un grad optim de precizie și un nivel inegalabil de adaptabilitate și manevrabilitate

Datorită funcțiilor avansate de ablație și subablație și a efectului antibacterian, laserul LiteTouch folosește energia luminii pentru intervenții de precizie asupra țesuturilor dentare și tratamente chirurgicale minim invazive și este mult mai eficientă decât tratamentul clasic.

Terapia parodontală cu laser este o descoperire de ultimă oră extrem de eficientă. Aceasta a fost aprobată în Statele Unite de FDA și s-a dovedit că este de real succes în studiile științifice și în practica medicală.

Parodontoza are la bază o infecție bacteriană. Aceasta este cauza inflamării cronice a țesutului parodontal iar rolul bactericid și detoxifiant al laserului este cel mai indicat în tratarea inflamației. Laserul are și un important efect bactericid asupra lui Aggregatibacter actinomycetemcomitans, acesta fiind patogenul parodontal ce declanșează agresivitatea acestei boli.

Supresia acestei bacterii prin tratamentul convențional este minimă, dar s-a dovedit că lumina stimulată a laserului anihilează acest patogen, penetrând zone precum cementul radicular sau profunzimea țesutului moale, unde tratamentul clasic nu are niciun efect.

Studiile științifice au demonstrat că tratamentul clasic lasă țesutul dilacerat și nu îndepărtează în totalitate țesutul infectat, ceea ce face dificilă regenerarea țesutului și determină apariția recidivelor.

În comparație cu această metodă clasică, tratamentul cu laser lasă în urmă o linie uniformă a epitelului fără resturi de țesut de granulație, din acest motiv timpul de vindecare va fi foarte scurt.

Tratamentul cu laser simplifică mult acest tratament prin cele două lungimi de undă folosite: neotinium și erbium.

Neotinium pătrunde foarte bine în profunzime, acolo el se activează și se produce o sterilizare, fiind mult mai sigur decât metoda clasică.

A doua lungime de undă a laserului, erbium ajută la îndepărtarea țesutului dur, cum ar fi tartrul.

Această metodă cu laser nu produce o ablație caldă, deci nu apare durerea ca la metoda clasică și este aproape perfectă.

Ținem să precizăm că nu există nici o contraindicație pentru această metodă și vă invităm la noi în clinică să vă demonstrăm profesionalismul medicilor noștri și eficiența acestor tehnologii de ultimă generație.

De asemenea vă invităm să vizionați filmele de pe canalele noastre de social media, prin care vă arătăm pas cu pas, cum se poate trata această afecțiune.

Vă rugăm să nu uitați că prevenția este cel mai ieftin tratament, aceasta fiind cea mai bună metodă care te face să-ți păstrezi zâmbetul și buna dispoziție.

Zâmbește, iubește, trăiește Deos!

Completează formularul și primești un voucher de 200 de ron cadou!

    Pentru cine vrei voucherul?

    * Acest voucher poate fi utilizat o singură dată și nu se aplică la manoperele care au beneficiat deja de o reducere.