Vizitează-ne

Str. Sperantei 20

Scrie-ne

programari@deosdental.ro

Sună acum

0784.011.429

halena (halitoza) respiratie urat mirositoare

Halena (Halitoza), cunoscută și sub denumirea de respirație urât mirositoare, este o afecțiune care, deși la prima vedere poate părea inofensivă, nu trebuie ignorată sau „tratată” doar cu apă de gură sau gumă de mestecat. Având în vedere aceste aspecte, este esențial să înțelegi cauzele halenei, dar și să cunoști metodele de prevenire și opțiunile de tratament disponibile. Un medic dentist bun te poate îndruma și îți poate oferi cea mai potrivită soluție de tratament, în funcție de necesitățile tale.

Spălatul zilnic pe dinți este un ritual care ar trebui realizat de orice persoană, atât pentru menținerea sănătății orale, cât și pentru a se bucura de o respirație proaspătă. 

Deși o respirație urât mirositoare ocazională este normală, uneori se întâmplă ca aceasta să persiste, ceea ce poate indica existența unor probleme de sănătate ascunse.

Cuprins:

  • Care sunt cauzele respirației urât mirositoare (halenă / halitoză)?
  • Care sunt cele mai bune modalități de prevenire a halenei?
  • Ce opțiuni de tratament pentru halitoză îți poate recomanda un medic dentist bun?

 

Care sunt cauzele respirației urât mirositoare?

 

  • O igienă orală neadecvată – probabil cea mai răspândită cauză. Lipsa periajului zilnic permite acumularea particulelor de mâncare, ceea ce încurajează dezvoltarea bacteriilor și, în cele din urmă, a halitozei. Vizita regulată la un medic dentist bun devine astfel esențială pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și menținerea unei sănătăți orale optime;
  • Alimentația – anumite tipuri de alimente pot influența în mod direct mirosul respirației. Ceapă și usturoiul sunt exemple clasice, însă și unele lactate sau condimente pot contribui la apariția respirației urât mirositoare;
  • Medicamentele – anumite substanțe chimice din acestea pot fi eliminate prin respirație, însă efectul se menține, de obicei, doar pe durata tratamentului;
  • Consumul de tutun – fumatul este extrem de dăunător pentru organism, inclusiv pentru sănătatea orală. Fumătorii sunt predispuși la boli gingivale, acestea fiind o altă cauză a halitozei;
  • Protezele dentare –  în cazul în care acestea nu sunt curăţate corect şi regulat;
  • Gura uscată – cunoscută și sub denumirea de xerostomie, această afecțiune apare atunci când producția de salivă este insuficientă. Saliva are un rol important în curățarea gurii, iar lipsa acesteia poate duce la acumularea bacteriilor. Poate fi cauzată de deshidratare, anumite medicamente sau condiții medicale. Ea poate apărea în mod natural şi în timpul somnului;
  • Infecțiile la nivel bucal – cariile sau rănile din gură pot duce la infecții care, la rândul lor, pot provoca halitoză;
  • Infecțiile la nivelul sinusurilor, gâtului său plămânilor;
  • Refluxul gastroesofagian – acidul gastric care urcă din stomac în esofag poate cauza un miros neplăcut;
  • Diabet;
  • Ciroza hepatică;
  • Obstrucția intestinală;
  • Problemele renale;

halitoza prevenire

Care sunt cele mai bune modalități de prevenire a halenei (halitozei)?

 

  1. Menține o igienă orală adecvată – Nu este dificilă și nu necesită mult timp. Tot ce trebuie să faci este să urmezi următoarele sfaturi:
  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute. Este recomandat să te speli pe dinți la aproximativ 40 – 60 de minute după masă, deoarece pH-ul din gură devine acid atât din cauza alimentelor consumate, cât și din cauza salivei. Periajul imediat după masă poate afecta în mod negativ smalțul dentar;
  • Folosește ață dentară – Curățarea resturilor de mâncare dintre dinți este esențială pentru o sănătate orală adecvată;
  • Curăță limba cu periuța de dinți sau cu o racletă specială. Multe dintre bacteriile care provoacă respirația urât mirositoare se află pe suprafața limbii;
  • Folosește apă de gură antibacteriană – Este indicat să o utilizezi după fiecare masă pentru a echilibra pH-ul din gură și pentru a îndepărta resturile alimentare rămase. Orientează-te către un produs care nu conține alcool.
  1. Hidratează-te – O producție normală de salivă contribuie la menținerea unei guri curate. Consumă suficientă apă și mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula secreția de salivă.
  2. Fii atent la dietă – Evită produsele cu zahăr, alcoolul, cofeina și alimentele cu miros puternic.
  3. Renunță la tutun – Renunțarea la fumat nu doar că îți va îmbunătăți respirația, dar va avea și un impact pozitiv asupra sănătății generale.
  4. Mergi regulat la un cabinet stomatologic – Vizita la un medic dentist bun odată la 4 – 6 luni poate fi cea mai bună cale prin care să îţi păstrezi sănătatea orală la un nivel optim. Controalele și curățările periodice permit detectarea din timp a oricărei probleme dentare. Însă pentru a te bucura de o experiență confortabilă și de tratamente eficiente, alege o clinică modernă, precum Deos Dental. Echipată cu cele mai recente inovații tehnologice și cu specialiști experimentați, Deos Dental se remarcă prin calitatea serviciilor oferite, precum și prin tratamente lipsite de durere și minim invazive.

tratament halena dentist

Ce opțiuni de tratament pentru halitoza îți poate recomanda un medic stomatolog?

 

Tratarea respirației urât mirositoare depinde de cauza afecțiunii.

  • Igienă orală neadecvată

Un medic dentist bun te poate ajuta printr-o igienizare dentară profesională. De asemenea, acesta îți poate recomanda anumite tipuri de periuțe, paste de dinți, ape de gură sau tehnici prin care să îți întreții corespunzător igiena orală și acasă.

  • Afecțiuni ale gingiilor

Dacă gingiile tale sunt cauza halenei, problema trebuie tratată cu grijă. Această intervenție poate fi, în general, dureroasă. Din fericire, specialiștii de la Deos Dental folosesc tehnologia laser de ultimă generație pentru a trata rapid orice problemă. Fie că este vorba de gingivectomie, gingivoplastie sau orice altă intervenție similară, tratamentul minim invaziv și rapid te va ajuta să îți recapeți sănătatea orală în cel mai scurt timp.

  • Placă bacteriană

Placa bacteriană poate fi o cauză a respirației urât mirositoare, însă este ușor de eliminat. În cadrul clinicii Deos Dental, această procedură durează puțin, nu este dureroasă și are rezultate eficiente.

  • Afecțiune medicală la nivelul corpului

Un medic dentist bun își poate da seama, în urma unei consultații, care ar putea fi cauza halitozei. Anumite afecțiuni medicale pot provoca mirosuri specifice ale respirației, oferind indicii clare asupra problemei (de exemplu, diabetul are un miros de citrice, iar afecțiunile renale pot cauza o respirație cu miros de amoniac). În astfel de situații, dentistul poate recomanda vizitarea unui medic specialist pentru investigații suplimentare.

Halena (Halitoza) sau respirația urât mirositoare poate fi jenantă, însă este mai frecventă decât crezi. Este important să cunoști cauzele și metodele de prevenție pentru a lua măsuri din timp. Dacă este necesară intervenția unui dentist, asigură-te că alegi o clinică modernă precum Deos Dental. 

Cu ajutorul specialiștilor noştri, vei reuși să te bucuri din nou de o sănătate orală excelentă și de o respirație proaspătă în fiecare zi.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17771-bad-breath-halitosis

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/diagnosis-treatment/drc-20350925

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/halitosis-bad-breath