Dentofobia, sau frica de dentist, este comună pentru oamenii de toate vârstele, de la copii și până la pensionari, afectând aproximativ 15% din populația globală. Probabil că și tu ai experimentat-o la un moment dat sau cunoști pe cineva care se confruntă cu această afecțiune.

Dentofobia se manifestă sub forma angoasei, anxietății și stresului atunci când o persoană se gândește la a merge la dentist. În cazurile severe, această fobie poate provoca amețeli, transpirații, iritabilitate și tremurături. O persoană care suferă de această fobie poate dezvolta gânduri obsesive despre durerea pe care o poate simți la dentist și poate fi atât de îngrozită încât să se îndepărteze de medicul dentist, chiar și atunci când acesta încearcă să-i ofere tratamentul necesar.

Chiar dacă poate părea o afecțiune inofensivă la prima vedere, consecințele acesteia sunt destul de grave, întrucât un om care evită constant vizitele la medicul stomatolog are șanse extrem de mari de a dezvolta probleme dentare grave, care au impact asupra întregii stări de sănătate.

Care sunt consecințele dentofobiei?

Doar gândește-te că o simplă carie evoluează progresiv în timp. Însă netratată la timp, aceasta poate duce la infecții, fracturarea dintelui sau chiar pierderea acestuia. La fel stau lucrurile și în cazul bolilor gingivale, care duc la pierderea totală a danturii. Și chiar dacă o persoană nu se simte afectată pe plan social atunci când dantura nu este una perfectă, complicațiile medicale nu trebuie trecute cu vederea, întrucât lipsa mai multor dinți cauzează probleme de masticație și, implicit, afecțiuni ale stomacului din cauza mușcăturii ineficiente și înghițirii alimentelor întregi, iar infecțiile se pot extinde în întreg organismul.

Care este rolul dentistului în tratarea dentofobiei?

Ceea ce putem face noi, în calitate de medici stomatologi, este să le oferim pacienților noștri toate informațiile de care au nevoie, astfel încât să vină în cabinet cu încredere. Conexiunea cu aceștia este foarte importantă, așa că trebuie să avem toată răbdarea cu ei, să-i asigurăm că nu o să existe dureri și să le explicăm în detaliu fiecare pas pe care îl vom parcurge în decursul tratamentului.

De asemenea, condițiile din clinică sunt extrem de importante, de la aparatura funcțională și până la o igienizare strictă a cabinetelor. La Deos Dental, punem foarte mare accent pe aceste aspecte și lucrăm doar cu dispozitive de ultimă generație și tehnologie laser, 100% nedureroasă.

Ce poți face tu în cazul în care suferi de dentofobie?

Știm că dentofobia te poate copleși atunci când te gândești să-ți faci o programare la dentist. Însă este vital să înțelegi faptul că medicina dentară a evoluat extrem de mult în ultimii ani, iar poveștile din trecut, despre dureri și complicații, nu mai sunt valabile în zilele noastre. Doar gândește-te că, în prezent, poți beneficia de restaurarea completă a danturii în doar 24 de ore.

Fiecare procedură se desfășoară sub efectul anesteziei, iar durerea va fi inexistentă, fie că vorbim de o simplă carie, o extracție sau inserarea implanturilor dentare. După o discuție amănunțită și detaliată cu medicul dentist, va fi ales anestezicul potrivit nevoilor tale, ținându-se cont de tipul de tratament pe care îl urmezi și de istoricul medical. La Deos Dental, lucrăm doar cu medici cu o experiență vastă și cu o atenție sporită, care au toată înțelegerea și răbdarea necesară ca să-ți ofere un tratament eficient și o experiență pozitivă.

Iar dacă frica de durere este ceea ce stă acum în calea danturii perfecte pe care ți-o dorești, amintește-ți că procedura se va desfășura rapid, iar după aceea nu te vei mai confrunta niciodată cu dureri, infecții sau probleme de masticație. Te vei putea bucura din plin de o viață normală, de un zâmbet sănătos și de o încredere crescută în propria persoană.

Completează formularul și primești un voucher de 200 de ron cadou!

    Pentru cine vrei voucherul?

    * Acest voucher poate fi utilizat o singură dată și nu se aplică la manoperele care au beneficiat deja de o reducere.