Știai că o dietă bună este o parte cheie a sănătății tale orale? Sfaturile nutriționiștilor și a medicilor stomatologi de la Deos Dental, recomandă aceste șapte pachete nutriționale, care sunt esențiale pentru sănătatea ta dentară.
Calciu
Asta suntem siguri că știai- calciul este bine cunoscut că este excelent pentru dinții tăi. În tot corpul, calciul ajută la construirea oaselor și oferă suport structural. În cavitatea orală, acest mineral ajută la întărirea smalțului dinților și la întărirea maxilarului.
Ce să mănânci?
Laptele, brânza și iaurtul sunt surse bune de calciu. Dacă ai intoleranță la lactate, broccoli, morcovii și somonul sunt, de asemenea, alegeri bune!
Vitamina D
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, în timp ce crește densitatea minerală osoasă, așa că este esențial să obțineți o cantitate adecvată de vitamina D pentru a profita la maximum de aportul de calciu.
Ce să mănânci?
Corpul tău produce în mod natural vitamina D atunci când este expus la lumina soarelui, dar vitamina poate fi găsită și în peștele gras, conservele de ton și ciuperci. De asemenea, poți alege alimente și băuturi care au fost îmbogățite cu vitamina D, cum ar fi laptele, sucul de portocale și cerealele.
Potasiu
La fel ca vitamina D, potasiul îmbunătățește densitatea minerală osoasă. De asemenea, funcționează cu magneziul pentru a preveni sângele să devină prea acid, ceea ce poate elimina calciul din oase și dinți.
Ce să mănânci?
Bananele sunt surse bine cunoscute de potasiu, dar nu sunt singurele. Alte fructe și legume cu niveluri ridicate de minerale includ fasole, roșii, cartofi, cartofi dulci, avocado și prune uscate. Nu uita că prunele noastre sunt cele mai bune și consistente în vitamine și sunt considerate printre cei mai buni antioxidanți naturali, alături de cătină.
Fosfor
Fosforul este un mineral care este prezent în oasele, dinții și chiar în ADN-ul tău! Funcționează în combinație cu calciul pentru a crea hidroxiapatită, principala componentă structurală a oaselor și a smalțului dentar.
Ce să mănânci?
Din fericire, fosforul se găsește într-o gamă largă de alimente. Sursele bogate de minerale includ fructe de mare, cum ar fi scoici, sardine, cod, creveți, ton și somon. Îl poți găsi și în carne de vită, porc și brânză. Dacă preferați să obțineți fosforul din alimente pe bază de plante, luați în considerare boabele de soia, lintea și semințele de dovleac.
Vitamina K
Gândiți-vă la această vitamină ca la un scut – ajută la blocarea substanțelor care vă descompun osul. De asemenea, ajută organismul să producă osteocalcină, o proteină care susține rezistența oaselor. O deficiență de vitamina K poate încetini, de asemenea, procesul de vindecare al corpului și vă poate face mai probabil să sângerați.
Ce să mănânci?
Consumul de verdeață cu frunze, cum ar fi varza verde și spanacul, vă poate ajuta să vă îndepliniți cota de vitamina K. Alte surse excelente includ pătrunjelul, broccoli și varza de Bruxelles.
Vitamina C
Vitamina C întărește gingiile și țesuturile moi din gură. Poate proteja împotriva gingivitei, stadiul incipient al bolii gingiilor și poate preveni slăbirea dinților. Știați că multe animale (cum ar fi elefanții și câinii) creează vitamina C în corpul lor, chiar dacă oamenii nu pot?
Ce să mănânci?
Probabil știi deja că citricele sunt bogate în vitamina C, dar o poți găsi și în cartofi și verdeață cu frunze.(pătrunjel, țelină, praz etc)
Vitamina A
Vitamina A contribuie la funcțiile imunitare, la vedere și la salivă. Ajută membranele mucoase să rămână sănătoase, ceea ce previne uscarea gurii și ajută gura să se vindece rapid.
Ce să mănânci?
Pentru gingii și dinți puternici, e bine să consumi pește, gălbenușuri de ou și ficat. De asemenea, puteți găsi vitamina A în legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza verde și în portocale sau alte alimente de culoare portocalie: gândiți-vă la caise, pepene galben, dovleac, morcovi și cartofi dulci. Aceste fructe și legume conțin niveluri ridicate de beta-caroten, pe care corpul tău îl transformă în vitamina A.
Este important să ai în organism aceste vitamine și minerale. Cu toate acestea, este bine să ai grijă la suplimentele de vitamine fără prescripție medicală. Agenția Națională a Medicamentului nu este autorizată să verifice siguranța sau acuratețea vitaminelor înainte de a fi introduse pe piață, astfel încât cantitatea unei anumite vitamine sau minerale care este anunțată într-o capsulă ar putea fi incorectă.
În schimb, încearcă să păstrezi o dietă sănătoasă, care oferă o varietate de vitamine și minerale hrănitoare. Dacă vă gândiți să luați suplimente, consultați mai întâi medicul.
Nu uita că este foarte important să vii la stomatolog, la un control periodic, cel puțin de două ori pe an. Prevenția este mult mai sănătoasă și ieftină decât orice tratament ulterior.
Noi cei de la clinicile dentare premium laser Deos Dental te așteptăm cu cei mai buni doctori stomatologi, să te consilieze, să-ti redea zâmbetul mult dorit și buna dispoziție.
Sănătatea danturii este strâns legată de sănătatea întregului organism.
Zâmbește, iubește, trăiește Deos!